Welkom in 2019🤓👨🏻‍💻

Het heeft even geduurd maar de overdracht is gelukt. De coderdojo site is weer ge-update. En de codeclub zwolle iswm the coderebels houden twee wekelijks en maandelijks de activiteiten in de Stadkamer te zwolle. Wil je meedoen? Leuk! Dat kan Lees meer

Lego league

Komende dagen staan we op de Lego league in Lees meer

Maart 2017

Deze CoderDojo hebben we veel verschillende manieren van coderen gebruikt. Natuurlijk was Scratch weer van de partij, maar we hebben ook Minecaft Avonturier gebruikt. Verder hebben we kennis gemaakt met HTML. Daarmee kunnen we echte websites maken! Er waren zelfs Lees meer

Banaan als toetsenbord tijdens CoderDojo in Zwolle

Op zaterdag 3 oktober vond in Zwolle de eerste CoderDojo plaats. Collega's Sipko Hoogsteen, Esther Stiksma en Gert-Jan Bos organiseerden de tweeënhalf uur durende workshop die zich afspeelde in het Ziggo-gebouw in Zwolle . Zelf zijn ze na afloop Lees meer

Welkom in 2019🤓👨🏻‍💻

geplaatst op by admin in Dojo's | Laat een reactie achter  

Het heeft even geduurd maar de overdracht is gelukt. De coderdojo site is weer ge-update. En de codeclub zwolle iswm the coderebels houden twee wekelijks en maandelijks de activiteiten in de Stadkamer te zwolle.

Wil je meedoen? Leuk! Dat kan nog op woensdag 4 december of zaterdag 7 december. De tweewekelijkse club start in januari weer!

Lego league

geplaatst op by admin in Dojo's | Laat een reactie achter  

Komende dagen staan we op de Lego league in Deltion!😁👨🏻‍💻

Maart 2017

geplaatst op by chrisvanzwolle in Dojo's | Laat een reactie achter  

Deze CoderDojo hebben we veel verschillende manieren van coderen gebruikt. Natuurlijk was Scratch weer van de partij, maar we hebben ook Minecaft Avonturier gebruikt. Verder hebben we kennis gemaakt met HTML. Daarmee kunnen we echte websites maken! Er waren zelfs een paar coders die CSS hebben gebruikt en één ninja is begonnen met JavaScript. Super knap!

Bedankt dat jullie er allemaal waren en tot de volgende CoderDojo!

 

Hieronder nog de links voor als jullie thuis verder willen oefenen:

HTML programmeren

Code.org

Scratch

Minecraft Avonturier

Leer HTML, CSS en JavaScript (engels)

Banaan als toetsenbord tijdens CoderDojo in Zwolle

geplaatst op by admin in Dojo's | Laat een reactie achter  

367306-scratch-from-mit

Op zaterdag 3 oktober vond in Zwolle de eerste CoderDojo plaats. Collega’s Sipko Hoogsteen, Esther Stiksma en Gert-Jan Bos organiseerden de tweeënhalf uur durende workshop die zich afspeelde in het Ziggo-gebouw in Zwolle . Zelf zijn ze na afloop net zo enthousiast als de 34 aanwezige kinderen. “Het was prachtig om te zien dat kinderen beseften dat ze dingen kunnen veranderen.

“Hoe kwamen jullie op het idee om een CoderDojo te organiseren?

Gert-Jan: “We zagen een oproepje van Interne Communicatie dat er hulp nodig was bij nieuwe Dojo’s in Nederland. Sipko en ik zitten dicht bij elkaar en hadden het erover, het leek ons leuk omdat we samen ook al wat WAP-trainingen hadden gegeven. Samen met Esther, die naar aanleiding van dezefde oproep al heel in werking had gezet en een aantal andere collega’s hebben we de workshop in drie maanden tijd georganiseerd.” Esther: ‘Ik werd in contact gebracht met Marloes, die als moeder van twee kinderen die geïnteresseerd waren in programmeren, begin 2015 een CoderDojo in Wommels is gestart (zie pagina 15 in het Prima Onderwijs magazine). Haar verhaal vond ik heel inspirerend en we hebben veel aan haar tips gehad bij de opstart.

CoderDojo-Zwolledetail

Waarom vinden jullie de workshops belangrijk?
Esther: “Het blijkt dat in Europa in 2020 825.000 banen in de ICT niet ingevuld als er geen actie wordt ondernomen. Kinderen hebben de benodigde vaardigheden nu nog niet, maar die moet je dus zien te prikkelen. Zij zijn de toekomst. Ik wil dat graag doen, want de kennis die ik bezit is en mijn passie voor ICT wil ik overdragen. Programmeren en werken in de ICT brengt je zoveel. Je leert probleemoplossend denken en gaat makkelijker om met veranderingen in je leven. In de digitale wereld gaan de veranderingen namelijk heel snel. Als je daaraan gewend bent, heb je het makkelijker met veranderingen daarbuiten.”

Hebben jullie deze boodschappen overgedragen?
Sipko: “Indirect, we hebben ze vooral puur wat basisvaardigheden geleerd. Maar ik denk wel dat we het stoffige van ons vak hebben gehaald, hebben laten zien dat je geen nerd bent als je programmeert. Het is fun, dynamisch.” Esther: “En ook echt iets voor vrouwen. Veel meisjes, vrouwen, waaronder ik zelf, zijn over het algemeen allemaal creatief. Houden van kleur, ontwerpen, schilderen, design. Deze facetten komen allemaal aan bod bij het programmeren, maar dan digitaal. Eigenlijk creëer je kunst op een digitaal doek. Ik kan mijn creativiteit hier helemaal in kwijt en merk dat ook steeds meer dames in mijn omgeving de smaak te pakken krijgen, of ze nou een IT achtergrond hebben of niet.”

Hoe reageerden de kinderen op de workshop?
Gert-Jan: “Je zag ze opbloeien omdat ze met elkaar een hobby deelden. Ze konden overleggen en gaven elkaar ideeën. En ze zagen dat ze met weinig middelen toch al leuke dingen tevoorschijn konden toveren. We zijn veel bezig geweest met Scratch, een computertaal waarbij de commando’s als legoblokjes aan elkaar vastzitten. Daarmee ging een nieuwe wereld voor de kinderen open. Ze zagen dat achter elk spel dat ze doen een stukje software zit dat door iemand gemaakt is.”

Sipko: “En dat ze dat dus zelf dingen kunnen veranderen. Er zit een wereld achter de wereld waarin we zitten. Die hebben we laten zien. Iedereen gebruikt een toetsenbord, maar hoe werkt zo’n ding? Achter elke toets zit een schakelaar, maar die kun je ook verbinden met een banaan. Voor de lol hadden we wat toetsen aangesloten op bananen. De kinderen vonden het fantastisch om te zien dat dat dus ook werkt.”

 

CoderDojo LOW RES WEB-78

Komen er nu nog meer CoderDojo’s in Zwolle?

Sipko: “De volgende staat al gepland, op 17 oktober tijdens de Europese Codeweek. Dan staan we er weer, dit keer in de bibliotheek in de Diezerstraat in Zwolle. Daarna kijken we naar de volgende data. Er kwam al een juf van een basisschool naar me toe die ook een CoderDojo wilde, de directeur van de school van mijn zoon had ook interesse en we hebben ook Hogescholen aangeschreven om studenten in te zetten als coaches! Dit project en enthousiasme van iedereen moet gaan werken als een olievlek.”

 

CoderDojo-Zwolle-groep

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CoderDojo-Zwolle-480px

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vlnr: Sipko Hoogsteen, Ester Stiksma en Gert-Jan Bos